Skotips

Skotips

Tørker du sko i varmeskap? Bruker du skokrem med silikon? Dette kan ødelegge skoene dine. Les videre for flere verdifulle skotips:

Bytt på skoene

Ikke bruk samme par sko hver dag. Skoene trenger luft og bør ha to hviledager mellom hver gang de brukes. Man bør helst ha flere par man rullerer på. Hvis man bruker samme par sko hver dag, er det alltid litt fuktighet i skoene. Da blir skoene ødelagt fortere.

Bruk skoblokker, skohorn og skolisser

For at skoene skal beholde fasongen, bør man bruke skoblokker. De trekker også ut ekstra fuktighet. For at hælen ikke skal miste formen, må man alltid bruke skohorn. Det er også viktig å alltid bruke skolisser.

Vask skoene forsiktig

Når det gjelder renhold er vaskemaskin helt OK for joggesko. Sko bør ikke vaskes på varmere enn 30 °C. Vi anbefaler Milo vaskemiddel.

Lærsko bør helst ikke vaskes i vaskemaskin, men i krisesituasjoner er det greit. Hvis skoene uansett er alt for skitne og lukter så ille at de ikke kan brukes, er det verdt et forsøk. Legg merke til at det ikke er anbefalt å bruke verken vaskemaskin eller tørketrommel på skinnsko. Selv joggesko kan krympe i vask, vått vær og i tørketrommel.

Tørk skoene uten varme

Sko skal helst ikke hurtigtørke. Hvis det blir for varmt, kan limet som holder sålen på plass løsne. For å tørke sko, for eksempel om vinteren, bør man bruke avispapir og ikke noe annet. Varme gjør at lær tørker opp og det blir sprøtt. Da kan det sprekke. Hjemme bør skoene holdes unna ovner, tørkeskap, badegulv og tørketromler.

Bruk skokrem uten silikon

Puss skoene, men bruk en skokrem uten silikon. De store skokremprodusentene, som Kiwi og Boston, bruker silikon i skokremen. Silikon gjør at lær føles veldig mykt, men bryter det egentlig ned sakte, men sikkert. Da kan læret sprekke.

Test av pensko for herrer

Se artikkelen her: Billige sko er dyrest